5 juli 2016
Tweede woning kopen!

De makelaars van Slim! Makelaardij in Groningen komen regelmatig kopers tegen die graag een tweede woning in Groningen willen kopen voor bijvoorbeeld hun studerende kinderen.

Geen hypotheekaftrek 
Voor een tweede woning is je hypotheekrente helaas niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van deze woning via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box 3) en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast, daarom is het voor veel particuliere beleggers / klanten van Slim! Makelaardij interessant om een tweede woning te kopen in Groningen.

Financiering
Wanneer je een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf zijn er een beperkt aantal hypotheekverstrekkers die de aankoop volledig zullen willen financieren. In sommige gevallen is het wel mogelijk een hypotheek op een tweede woning te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen geld moet inbrengen. Vaak geldt er ook nog een opslag op de hypotheekrente i.v.m. hogere risico’s voor de bank.

Kopen om te verhuren

Een hypotheekverstrekker kan bepaalde beperkingen opleggen, bijvoorbeeld een verbod op het verhuren van de tweede woning. In dit geval is het kopen van een tweede woning met als doel belegging / verhuur in combinatie met een hypotheek dus niet mogelijk.

Een verbod op verhuren kan een bank eisen, maar vergeet niet om ook kritisch te kijken naar de stukken van een vereniging van eigenaren. De verenging kan ook een verbod voor verhuur hebben opgenomen in de eigen statuten van de vereniging!

Daarnaast krijg je te maken met het puntensysteem voor (on)zelfstandige woonruimte, deze regels zijn vrij streng en als je een pand koopt moet je vooraf goed kijken of de huuropbrengsten conform het puntensysteem zijn bepaald. Blijkt achteraf dat de berekening niet op de juiste wijze is gedaan dan moet je er rekening mee houden dat huurders een percentage van de betaalde huur terug mogen vorderen!   

Er zitten nogal wat haken en ogen aan een tweede woning, de NVM makelaars van Slim! Makelaardij Groningen kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

29 september 2016
Lees meer »

Zoals je weet staat het open huis aanstaande zaterdag weer op de agenda. De perfecte...

29 september 2016
Lees meer »
Dress Red Day 2016!

Dagelijks sterven er 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten.

5 juli 2016
Lees meer »
Vertrouwen in de aankoopmakelaar

‘’Wij geloven dusdanig in onze toegevoegde waarde als aankoopmakelaar dat wij jou de vrijheid over...